Juniortävlingar

Här är en bra länk för att sätta sig in i Svenska Golfförbundets (SGFs) tävlingssystemet för junior,  golf.se/tavling/juniortavlingar/

Tävlingar i Värmland 

Första nivån i SGFs tävlingstrappa är Teen Tour First, det finns sex speltillfällen under året i distriktet. Nästa nivå heter Future och Värmland har blivit tilldelad två sådana tävlingar i år. Den högsta nivån heter Elit.

Samma datum som Teen Tour First, spelas också Värmlandsserien 18- och 9 hål.
Teen Tour First spelas som scratchtävling (utan handicap) medan Värmlandsserien spelas som handicaptävling (med handicap).

Tävlingsprogram 2022

DatumArrangörNotering
15 majSommarro GolfFirst Slag 18 hål & Värmlandsserien
5 juniHammarö GKFirst Slag 18 hål & Värmlandsserien
19 juniKarlstads GKFirst Slag 18 hål & Värmlandsserien
31 juliForshagaDeje GKFirst Slag 18 hål & Värmlandsserien
21 augBryngfjordens GKFirst Slag 18 hål & Värmlandsserien
11 septKils GKFirst Slag 18 hål & Värmlandsserien
18 septArvika GKFinal Värmlandserien / Junior DM
Future omgång 3
18-19 juniKristinehamns GKSlag 54 hål (36 + 18)
Elit omgång 6
10-12 septÅrjängs GK
Teen Cup
2 juliSunne GKGruppkval Slag 18 hål

Glöm inte klubbkval Teen Cup, i klubbarnas regi!!!

Här kan du läsa mer om hur du anmäler dig till tävlingar

Varför flera juniortävlingar på samma datum, Teen Tour First,
Värmlandsserien 18 och 9 hål?

SGF har en tävlingstrappa i tre nivåer First, Future och Elit. De främsta 10 % i resultatlistan för respektive First och Future får en uppflyttningsplats till nästa nivå. I nivåerna Future och Elit får spelaren rankingpoäng och det är dessa som ligger till grund för uttagning till en tävling i dessa nivåer. När man anmäler sig kan man anmäla sig till en spelplats per nivå. Efter sista anmälningsdag prövas anmälan mot den högsta nivån först och sedan nedåt. För att kunna anmäla sig till First betalas en touravgift på 350 kr (gäller för hela säsongen) vilket görs i Min Golf vid första anmälningstillfället.

Den här administrationen med betalning av touravgift, uttagningsprövningar mot olika nivåer samt uppflyttningsplatser till nästa nivå gör att man inte kan ha flera olika klasser i First. Vi vill skapa möjlighet för många juniorer att tävla. Därför lägger vi upp en parallelltävling samma datum för att få med fler klasser, Värmlandsserien 18 och 9 hål. Man behöver inte spela alla tävlingar i Värmlandsserien 18 och 9 hål, varje tävlingstillfälle är en egen tävling.

Tävlingsmanualer

Här är länk till SGFs sida för dig som ska arrangera en juniortävling eller för dig som vill lära dig mer om SGFs juniortävlingar, golf.se/for-klubben/tavling/arrangera-tavling/

Nedan är en kort sammanfattning för Teen Tour First samt manual för Värmlandsserien 18 och 9 hål:

Teen Tour First

 • För att delta behöver junioren fylla 13 år 
 • Tävlingen läggs upp av SGF i GIT
 • Sista anmälningsdag är cirka två veckor innan tävlingsdag
 • Till denna tävling måste junioren betala en touravgift på 350 kr (gäller för hela säsogen). Detta görs vid första anmälningstillfället i Min Golf.
 • Efteranmälningar görs till SGF, juniortavling@golf.se, namn, golf-id samt spelplats mailas
 • Innan tävlingsstart måste junioren registrera sig i Min Golf.  Samtidigt som detta görs betalas startavgiften. Senast kl.12.00 tre dagar innan första tävlingsstart måste registrering/betalning vara gjord. Startavgiften är 200 kr.
 • Tävlingsansvarig på klubb får behörighet av SGF för att kunna administrera tävlingen.
 • Spelform 18 hål, slaggolf scratch.
 • SGF står för prisbord
 • De tio främsta procenten i startfältet får flytta upp till Future nästkommande omgång

Värmlandsserien 18 och 9 hål

 • Tävlingen läggs upp av arrangerande klubb på samma datum som Teen Tour First
 • Värmlandsserien 18 hål; spelar 18 hål, slaggolf, en klass för Pojkar och en klass för Flickor, gul och röd tee eller motsvarande. Handicapgräns 0-36.
 • Värmlandsserien 9 hål; spelar 9 hål, slaggolf, en gemensam klass för Pojkar och Flickor, röd tee eller annat lämpligt tee, detta kan arrangerande klubb bestämma.
  Handicapgräns 0-54.
 • Röd tee för pojkar? Det skiljer egentligen inget mellan flickor och pojkar upp till 12 år gällande slaglängd (det är mer på individnivå). Men spelar en pojke från röd tee så slopas han som man och mister därmed en del slag. Vi har en dialog med SGF om hur man skulle kunna göra men tills vidare slopas en pojke som spelar från röd tee som man.
 • Anmälan sker via Min Golf, lägg torsdag kl.12 som sista dag att anmäla sig (i den vecka som tävlingen ska spelas)
 • Valfri tid för första start, men ha gärna i åtanke att juniorerna kommer från hela Värmland.
 • Startavgift Värmlandsserien 18 hål 100 kr, Värmlandsserien 9 hål 50 kr
 • 80 % av startavgiften ska gå till priser. Priser tilldelas (minst) de tre första spelarna i respektive klass. Värdet för en placering ska vara lika i flick- respektive pojkklassen i Värmlandsserien 18 hål. Däremot kan antalet priser variera.
 • Om klubben har frågor om regler och eller banuppsättning kan kontakt tas med distriktsdomare Leif Nyström, 070-293 18 72.

Tävlande för barn och ungdomar

Svenska Golfförbundet och därmed också Värmlands Golfförbund följer Riksidrottsförbundets riktlinjer om tävlande för barn och ungdomar. Läs mer, golf.se/tavlingarforbarn och lyssna gärna på SGFs Peter Östlunds föreläsning.
Så här blir det i praktiken i Värmland:
– För att delta i Teen Tour First och Future behöver junioren fylla 13 år under 2022
– Juniorer under 12 år får gärna tävla och kommer finnas med i startlistor men inte i resultatlistor. De som arrangerar tävlingar kommer att se de under 12 år i resultatlistor så det är fullt möjligt att dela ut pris till juniorer under 12 år men vi som vuxna bör reflektera över hur vi pratar om resultat.
– För att delta i Värmlands Golfförbunds sammanställning Värmlandsserien och Närvaroligan behöver junioren fylla 13 år under 2019. I sammanställningen samlar juniorerna poäng över året när de deltar i First och Värmlandsserien 18 hål.
 
Caddie

För Teen Tour First och Värmlandsserien 18 hål gäller caddieförbud.

För Värmlandsserien 9 hål är det tillåtet att som förälder eller annan person vara caddie till junioren. Värmlands Golfförbund ser positivt på detta då det kan skapa förutsättningar för att lotsa ut yngre juniorer på tävlingsarenan. Det är viktigt att vi vuxna som finns med under tävlingar tar ansvar och bidrar till att juniorens upplevelse av att tävla genomsyras av kamratskap och glädjen av att delta.

Här är SGFs information till föräldrar och publik på juniortävlingar. SGF-bilaga-20-information-till-åskadare-juniortävlingar

Värmlandsserien

Värmlandsserien är en sammanställning av deltävlingarna i Teen Tour First och Värmlandsserien 18 hål. Vi avslutar serien med den populära finalen på Arvika GK i september. För att delta i Värmlandsserien behöver junioren fylla 13 år under 2022. Till finalen som är en egen tävling är alla välkomna! 

Vinnaren av en deltävling på Teen Tour First och Värmlandsserien 18 hål får 10 poäng och sen fallande från 9-8-7-6-5-4-3-2-1…men ingen spelare får mindre än 1 poäng.

 • Värmlandsserien har en klass för flickor och en för pojkar
 • Pojkar/Flickor som spelar i Teen Tour First tar med sig sin poängfördelning till Värmlandsserien Pojkar/Flickor. Pojkar/Flickor som spelar i Värmlandsserien 18 hål tar också med sig sin poängfördelning till Värmlandsserien Pojkar/Flickor. Efter första tävlingen är det alltså två pojkar respektive två flickor som kommer att ha tio poäng
 • Den som fått mest poäng blir vinnare av Värmlandsserien pojkar respektive flickor
 • Vid lika poäng särskiljer vi med lägst handicap.
 • För att delta i sammanställningen över året behöver du under 2022 fylla 13 år.
 • Ingen åldersgräns för att delta i finalen på Arvika GK

Närvaroligan för Teen Tour First och Värmlandsserien- 18 hål

 • Den första tävlingen man spelar ger 1 poäng
 • Den andra tävlingen man spelar ger 3 poäng
 • Den tredje tävlingen man spelar ger 5 poäng
 • Den fjärde tävlingen man spelar ger 7 poäng
 • Den femte tävlingen man spelar ger 9 poäng
 • Den sjätte tävlingen man spelar ger 11 poäng

Kontaktperson för Värmlandsserien: Johan Bergström, jad.bergstrom@gmail.com